Ką būtina žinoti prieš renkantis kavos pupeles?

Ką būtina žinoti prieš renkantis kavos pupeles?

2019-04-07

Kavos pasirinkimas šiais laikais ypatingai didelis, ir jos įsigyti galima kone visur: jos rasite ir degalinėje, artimiausiame prekybos centre, ar specializuotoje kavos parduotuvėje. Kaip nepasiklysti tarp daugelio gamintojų pasiūlymų, ir ką būtina žinoti prieš įsigyjant naują kavos pakuotę?

Kavos pupelės: kokios pačios geriausios?
Pasaulyje plačiai žinomos ir pripažintos dvi pagrindinės kavos pupelių rūšys: Arabika ir Robusta. Pirmoji yra populiariausia kavos pupelių rūšis pasaulyje, ir ji sudaro apie tris ketvirtadalius mūsų planetos kavos rinkos. Likusį vieną ketvirtadalį užima mažiau populiarios Robusta rūšies kavos pupelės. Sužinokite kuo skiriasi šios dvi pupelių rūšys ir kada jų duetas geriausias.

Arabika pupelių plantacijos paplitusios tropinėje klimato zonoje, kur kavamedžius lepina saulė ir gaivūs lietūs. Arabika kavamedžiai geriausiai deri kalnų papėdėse pietinėje ir centrinėje Amerikoje, Afrikoje, Okeanijoje. Šios pupelės paprastai būna pailgos apvalios formos, lygaus paviršiaus. Šios kavos skonis priklauso nuo daugelio skirtingų faktorių: kavamedžio auginimo regiono, plantacijų aukščio, dirvožemio, vėjo, kitų gretimoje aplinkoje augančių augalų, saulės ir lietaus balanso, pupelių brandinimo ir džiovinimo būdų. Nors Arabika iš skirtingų pasaulio regionų savo aromatu gali skirtis, tačiau šiai kavai būdingos bendrinės skonio savybės: saldumas, rūgštumas, ir vaisinis dvelksmas. Būtent dėl šių išskirtinių skonio savybių pasaulis taip mėgsta Arabiką.

Robusta kavos pupeles mėgsta sodresnio skonio kavos mėgėjai. Jos pasižymi didesne kofeino koncentracija savo sudėtyje, todėl šios rūšies pupelės puikiai tinka gaminti espresso. Robusta kavamedžiai yra labai atsparūs, mažiau lepūs aplinkos salygomis, tad šios rūšies pupelės yra šiek tiek pigesnės nei Arabika. Daugiausiai robustos išauginama Afrikos regione, Okeanijos salose ir pietryčių Azijoje. Kadangi Arabikos ir Robustos skonio savybės yra pakankamai skirtingos, kavos gamintojai mėgsta šias dvi kavos rūšis maišyti ir iš naujo išgauti naują skonį - variacijų labai daug ir įvairių.

Kaip pasirinkti ir neapsirikti?

Jei stovite parduotuvėje priešais kavos pakuočių lentynas šie patarimai jums padės kaip išsirinkti geriausią variantą ir tikrai nenusivilti:
Skaitykite etiketes: Pasidomėkite produktu, kurį perkate. Sužinokite kokios rūšies ir kokioje šalyje užaugintos kavos pupeles ar maltą kavą ruošiatės įsigyti.
Išsiaiškinkite ar perkate pupelių mišinį, ar atskirą kavos rūšį. Jei turite klausimų, drąsiai klauskite parduotuvės personalo.
Nesirinkite pigiausio varianto: Tinkamas kavos kokybės ir kainos santykis tikrai egzistuoja, tačiau pigiai ir gerai su kava tikrai nebūna. Gerą kavą užauginti tikrai kainuoja, tad rasti jos kokybiškos, kainuojančios keletą eurų už kilogramą tikrai nepavyks.
Užuoskite ir paragaukite: Gaila, kad tai padaryti galima ne visur, tačiau jei kavą perkate specializuotoje parduotuvėje, konsultantai tikrai jums pagelbės šiuo svarbiu klausimu.

Stebėkite kaip skrudinta kava: Jei esate specializuotoje kavos parduotuvėje ir perkate ne masinio prekinio ženklo produktą, paklauskite kada skrudintos šios pupelės. Visi sutiks, jog geriausiais kavos skonis tik iš šviežiai skrudintų kavos pupelių.
Stebėkite pupelių spalvą, jei ji labai tamsi, galimai kava stipriai skrudinta. Toks skrudinimas skoniui suteikia ne tik sodrumo, ar intensyvumo bet ir padeda paslėpti prastos kokybės kavos pupeles.

Domėkitės, ragaukite, užuoskite, atraskite ir mėgaukitės savo mėgstamiausia kava.

Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį! Pirmieji sužinokite naujienas ir mūsų specialius pasiūlymus.

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, svetainės funkcionavimo ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus. Juos galite bet kada atšaukti savo interneto naršyklės nustatymuose. Plačiau. Uždaryti