Arbata - pagrindiniai dalykai kuriuos tikrai verta žinoti

Arbata - pagrindiniai dalykai kuriuos tikrai verta žinoti

2019-01-23

Arbata - vienas labiausiai geriamų gėrimų pasaulyje, ir šio gėrimo planetos gyventojai išgeria daugiau nei kavos. Arbatos rūšių, skonio variacijų, pateikimo būdų, ir gėrimo tradicijų būna pačių įvairiausių. Karšta, šalta gaivinanti... Maišyta su gaiviais gėrimais, stipri, silpna, įvairiaspalvė, saldi, karti - kokios tik tos arbatos nebūna? Apžvelkime pagrindines arbatos rūšis, bei jų skonio savybės, ir pamėginkime išsiaiškinti kodėl mes ją taip mėgstame?

Iš tiesų visa arbata yra iš to paties augalo - Camellia sinensis, kuris yra pagrindinė arbatos žaliava. Augalas nuo senovės plačiai paplitęs pietryčių Azijoje, tačiau puikiai auga ir kitose regionuose nuo tropikų iki subtropikų. Iš Camelia sinensis gaminama tiek juodoji, tiek žalioji, baltoji, Oolong, ar Pue-rh arbatos. Nors kiekvienos iš jų skonio savybės atrodo pakankamai skirtingos, šios rūšys turi tik vieną esminį skirtumą - fermentaciją.

Juodoji arbata
Nesunku nuspėti, jog arbatos tėvyne yra Kinija, kur ji jau buvo vartojama 1000 metų prieš mūsų erą. Kinai pastebėjo, jog išdžiovinus arbatžoles saulėje ir užpylus karštu vandeniu ir visą tai išgėrus pagerėja savijauta ir nuotaika. Kiek vėliau arbatą jie pradėjo laikyti net kaip universalų vaistą nuo daugelio ligų ir negalavimų. Kuo arbatžolės lapelis didesnis, pilnesnis, tuo daugiau aromato jis išskleisdavo. Juodoji arbata yra labiausiai fermentuota iš visų arbatos rūšių. Fementacijos būdu susidarius oksidacijos junginiams arbatžolės stipriai patamsėja. Tiesa, čiabuviai juodąją arbatą iki šiol vadina: “hong chia”, kas išvertus reiškia: raudonoji arbata. Viskas dėl sodriai raudonos spalvos, kuri puodelyje susidarydavo karštu vandeniu užpylus arbatžoles. Juodosios arbatos auginimo tradicijomis didžiuotis ir iki šiol gali: Indija, Ceilonas, Kenija, Japonija ir kitos šalys.. Europoje juodoji arbata išpopuliarėjo XVII a., kuomet britų salyną pasiekė laivai iš Kinijos pilni arbatos krovinių. Iš pradžių vietiniai gyventojai arbatą pavadino mistiniu rytietišku gėrimu, bet netrukus jį labai pamėgo. Įpirkti arbatą galėjo tik pasiturintys britų salyno gyventojai - ji buvo velniškai brangi. Iš čia kilo ir viena populiariausių juodosios arbatos mišinių rūšių - Earl Grey. Tai buvo aristokratų mėgstama juodoji arbata maišyta su džiovinta bergamote, ar bergamotės aliejumi. Labiausiai vertinamos juodosios arbatos rūšys pasaulyje: Ceilono, Assam, Darjeeling, Nilgiri, Lapsang SouchongYunnan. Minėta Earl Grey yra vienas labiausiai žinomų juodosios arbatos mišinių, tačiau pasaulyje ir ypač Europoje mėgstami ir kiti mišiniai: English Breakfast, Irish Breakfast, Masala Chai, Russian Caravan.

Svarbu žinoti: Kuo "pilnesnio" lapo arbata, tuo daugiau aromato. Jei arbatžolės nurenkamos pirmojo derliaus metu (pavasario pradžioje), tai jau geresnės kokybės požymis. Stenkitės rinktis tik pilno arba pusės lapo arbatžoles, ir venkite arbatos pagamintos iš arbatžolių liekanų, arba arbatžolių dulkių. (Išbandykite juodąją arbatą)



Žalioji arbata
Pasaulyje žinoma daugiau nei tūkstantis žaliosios arbatos rūšių. Kaip ir juodoji arbata, taip ir žalioji kilusi iš pietų Azijos. Šios rūšies arbatos tėvyne taip pat minima Kinija. Giliomis žaliosios arbatos tradicijomis garsėja ir Japonija. Pagrindinė šios arbatos rūšies savybė - ji visiškai nefermentuota, dėl to žolelės išsaugo savo šviesiai žalią spalvą. Tam kad išvengti natūralios fermentacijos ši arbata apdirbama dviem būdais: garinant arba džiovinant arbatos lapelius.  Ši arbata gali būti apdirbama dviem būdais: garinant arba džiovinant arbatos lapelius. Žmonės pamilo šią arbatą dėl jai būdingų naudingų organizmą tonizuojančių savybių: vitaminų c, b, folio rūgšties, ir žinoma lengvo kartumo ataskonio, kuris suteikia energijos. Pasaulyje labiausiai žinomos žaliosios arbatos rūšys: Senchia, Matcha, Konacha, Banacha, Sincha ir kt. Jei mėgstate švelnesnį skonį paragaukite geriausiai vertinamų žaliosios arbatos mišinių su vaisiais, uogomis, žolelėmis, prieskoniais.

Svarbu žinoti: Nepamirškite “pilno arbatos lapelio” taisyklės ir leiskite sau mėgautis geriausia kokybe. Nenaudokite ypač karšto vandens ruošiant šį gėrimą, aukštos temperatūros vanduo tiesiog sudegins arbatžoles ir skonis bus kartus. Žalioji arbata geriausiai jaučiasi kai ji yra ruošiama su 80 c temperatūros vandeniu. (Išbandykite žaliąją arbatą)

Baltoji arbata
Mažiausiai apdorota, nefermentuota, nerafinuota, su lengvu saldumo prieskoniu. Ši arbata dažniausiai surenkama iš jauno derliaus arbatžolių, vos nurinkta paliekama džiūti natūralioje saulės šviesoje keletui dienų. Kokybiškos baltosios arbatos gamintojai, tam kad išvengti natūralios fermentacijos po džiovinimo procedūros arbatžoles perrenka, ir tolimesniam gamybos etapui palieka tik pilnus, nedeformuotus arbatos lapelius.  Baltosios arbatos tradicijomis garsėja: Kinija, Nepalas, Jemenas... Ši arbatos rūšis nėra viena iš populiariausių, tačiau turi savo gerbėjų visame pasaulyje. Šios arbatžolės giriamos dėl atpalaiduojančio, raminančio poveikio, lengvo skonio ir antioksidantinių savybių. Labiausiai pasaulyje žinomos baltosios arbatos rūšys: Bai Hao Yin Zhen, Bai Mudan, Silver Needle ir kt.

Svarbu žinoti: Baltoji arbata yra subalansuoto aromato ir jos nebūtina papildyti cukrumi, pienu ar kitais prieskoniais. Visada laikykite šias arbatžoles vėsioje ir tamsioje vietoje. Baltoji arbata sugeria aplinkos kvapus, tad ją būtina laikyti sandariai izoliuotą (geriausia metaliniame inde), ir pasirūpinti, jog aplink nebūtų prieskonių, ar kitų intensyvių kvapų maisto produktų, priedų.

Oolong arbata
Arbatos mėgėjai Oolong skonį apibūdina kaip pusiaukelę tarp juodosios ir žaliosios arbatos. Šios arbatžolės yra pusiau fermentuotos ir taip pat natūraliai džiovintos saulės šviesoje. Oolong arbata garsėja savo antioksidantinėmis savybėmis, “žemišku” skoniu ir ilgai išliekančiu ataskoniu. Prie šios arbatos išskirtinio aromato ir charakterio dažniausiai reikia priprasti. Daugelis arbatos gurmanų teigia jog ši arbata turi panašumų su kava - ypač dėl savo žemiško skonio ir panašaus įspūdžio paragavus pirmąjį kartą. Juk sunku rasti žmogų kuriam kava patiktų nuo pat pirmo gurkšnio? Taip ir su Oolong arbata - užsimegzti tvirtai draugystei reikia keleto šansų. Oolong arbatos gamybos tradicijomis garsėja pietryčių Azija: Taivanas, Kinija, Vietnamas.

Svarbu žinoti: Šio rūšies arbatą geriausia ruošti su distiliuotu iki 85 - 95 c. užkaitintu vandeniu. Oolong savybės geriausiai atsiskleidžia jei ji geriama iš keramikinio puodelio. Ši arbata spartina medžiagų apykaitą ir padeda deginti riebalus, tad ji puikiai tinka norintiems sulieknėti.

Pu-erh arbata / Raudonoji
Kaip ir geras vynas - geriausia kuo ilgiau brandinta. Pu-erh arbata yra viena labiausiai vertinamų ir brangiausių arbatos rūšių. Viskas dėl to, jog jos apdorojimo kelias labai ilgas ir reikalaujantis nepaprastų procesų. Iš pradžių ji džiovinama, tada apipilama vandeniu, laikoma sausoje patalpoje ilgą laiką, kad brandintųsi. Tad laikas yra vienas būtinų Pu-erh arbatos kokybės sąjungininkų. Kadangi arbata apdirbama ir presuojama su vandeniu, ji nebūna biri. Dažniausiai iš šios arbatžolių - vandens masės suformuojamos įvairių formų ir dydžių figūrėlės, kurios atrodo labai žaviai. Pu-erh atsirado Kinijoje, bet iki šiol taip pat eksportuojama pasauliui ir iš Vietnamo, Nepalo, Mongolijos, Tailando. Šios rūšies arbata apipinta istorijomis ir legendomis apie savo gydomąsias savybes, ar net sukeliamą priklausomybę… Gal dėl to Jungtinėse Amerikos Valstijose šia arbata leista prekiauti tik nuo 1995 - ųjų. Pu-erh būdingas labai ryškus aromatas ir ilgai išliekantis ataskonis su šiek tiek natūralaus saldumo ir kartumo ir žinoma, sodriai raudona gėrimo spalva. Pu-erh arbata taip pat maišoma ir brandinama su įvairiais prieskoniais, džiovintais vaisiais, žolelėmis, ar aliejais. Būkite tikri, šiai arbatai abejingų nėra.

Svarbu žinoti: Šio rūšies arbata turi būti pilno ir didelio lapo, ją galima sandariai uždarius laikyti ilgą laiką - nuo to jos skonis taps dar geresnis. Pu-erh arbatą ruoškite su karštu vandeniu, kurio temperatūra neviršija 95c.

Rooibos arbata 
Šios arbatos prie klasikinės arbatos priskirti deja, negalima, nes ji gaminama ne iš Camellia sinensis, o iš visai kito augalo, kuris auga net ne pietryčių Azijoje. Nepaisant to Rooibos arbata savo kokybe ir arbatos mėgėjų simpatijomis visiškai nenusileidžia klasikinės arbatos kategorijai. Šios arbatos tėvynė, skirtingai, nei visų prieš tai minėtų arbatų yra ne Azija, o Afrika (ypač pietinė žemyno dalis). Rooibos, kitaip dar vadinama raudonosios arbatos pavadinimu, gaminama iš krūminio Aspalathus linearis augalo, kurio sudėtyje nėra kofeino, tačiau jis turi nemažai vitaminų ir veikia atpalaiduojančiai. Užpylus džiovintą Aspalathus linearis karštu vandeniu jis nusispalvina gražia šilta raudona spalva, ir išskiria saldų gaivių aromatą. Šios rūšies arbata labai tinkama maišyti su įvairiais džiovintais vaisiais, vanile, prieskoniais augalais. Taip gėrimo aromatas dar labiau sustiprėja ir šią arbatą gerti tampa ypač malonu. Jei stengiatės susilaikyti nuo desertų, po valgio pasimėgaukite raudonąja arbata su šaukšteliu medaus. Puikus deserto pakaitalas.

Svarbu žinoti: Ruošiant šią arbatą naudokite tik minkštą ir filtruotą vandenį. Čiaupo vanduo tik sugadins šios nuostabios arbatos aromatą. Užpylus Rooibos vandeniu palaikykite ją 5 minutes ir mėgaukitės jos nuostabiu skoniu.

Įvairių žolelių, vaisių, uogų mišiniai
Daugelis pasaulio gyventojų geria įvairių žolelių mišinius užpiltus karštu vandeniu. Tai gali būti mėtos, čiobreliai, ramunėlės, kitos mėgstamos ajuverdinės žolelės, uogos ar vaisiai. Teoriškai tai vadinama arbata, tačiau praktiškai to pavadinti arbata tikrai negalima, nes paminėti augalai nėra priskiriami prie arbatžolių. Tačiau tai tik klasifikacijos… Svarbiausia kiekvienam atrasti geriausią skonio, kokybės balansą ir leisti sau mėgautis arbata kada tik širdis užsigeidžia. Juk tai tikrai sveika, atpalaiduoja ir kainuoja visai nedaug. (Išbandykite ajuverdines arbatas)

Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį! Pirmieji sužinokite naujienas ir mūsų specialius pasiūlymus.

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, svetainės funkcionavimo ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus. Juos galite bet kada atšaukti savo interneto naršyklės nustatymuose. Plačiau. Uždaryti